Om os

Om os

 

Mosegårdens Mel er en nystartet melproduktion, baseret på økologiske gamle melsorter, malet på Stenkværn. Produktionen er etableret af Arne Nielsen og Pia Sørensen. Pia er oprindeligt udlært landmand og Arne er uddannet landbrugs- og bygningssmed.  

 

Vi er begge opvokset med og har selv drevet konventionelt landbrug. Vores interesse for økologi voksede især efter vi begge havde haft sygeperioder, hvor det var vigtigt at få styrket immunforsvaret. Tankerne kredsede om, hvad der var sundt og nærende samt godt ”brændstof” for kroppen. Tilfældigt så Arne en udsendelse om hvilken betydning bearbejdning af korn har for dets næringsindhold. Samtidigt havde Pia problemer med at tåle gluten, hermed var interessen vakt for, selv at arbejde med hele processen af melet fra mark til bord.

 

 

Mosegaardens mel

 

Al Mosegaardens mel er dyrket på økologiske marker, hermed er der sikret en god fødevarekvalitet.

Vores mel er baseret på gamle kornsorter bl.a. fordi de har en højere næringsværdi pga. de ikke har gennemgået en lang forædlingsproces, som moderne hvede har. Gennem forædling øges høst udbyttet. Dette er opnået ved at fremavle hvede med et højt stivelsesindhold, men hermed mindskes næringsstofferne, samt har stivelsesindholdet ikke nogen næringsværdi for mennesker.

 

En anden fordel ved de gamle kornsorter er, at de har en unik smag og aroma.

 

Glutenallergi

Hvis man ikke føler man kan tåle hvedemel, kan man måske alligevel godt tåle de gamle hvedesorter. Dette skyldes, at det kun er under 1% af Danmarks befolkning, der er rigtige glutenallergikere, de fleste har det bare svært med moderne hvedemel. De gamle hvedesorter har nemlig en anden glutenstruktur, som er blødere end moderne hvede.

 

 

Formalingen af melet

 

Al melet er kværnet på vores egen stenkværn, som koldkværner og er langsomgående, dette bevirker at al kornets vitaminer, mineraler og de sunde fedtstoffer bibeholdes.

 

Udover, at melet har en høj næringsværdi, så bevares smagen og strukturen bedre i brød bagt af mel, malet på stenkværn. Dog skal man være opmærksom på at dejen suger mere vand, og man bør derfor justere på mængden af væske under æltning af brødet.

 

Vi anvender ikke tilsætningsstoffer og dermed er melet bedst før 6 måneder efter formaling, men da vi maler mel ugentlig, vil der dermed altid være frisk mel i butikken.


Brovejen 87 

9620 Aalestrup